ÚJSÁGÍRÓ KÉPZÉS

azoknak, akiket vonzanak a magazinok és az újságírás világa

Élvonalbeli

Mi készítjük a legsikeresebb női magazinokat. Nálunk tanulhatsz a Nők Lapja, Marie Claire, National Geographic, Meglepetés, Story, Best magazinok, valamint olyan piacvezető online portálok munkatársaitól, mint a 24.hu és az nlc.hu.

Egyedülálló

Magyarország vezető magazinjainak és online szerkesztőségeinek munkatársaitól tanulhatsz, ráadásul nem kizárólag frontális előadásokon, hanem kis létszámú, interaktív órákon, érdekes, gyakorlatias workshopokon.

Gyakorlatias

Kurzusvezetőink minden feladatban segítenek, az írásaidra pedig nagy tapasztalatú munkatársaktól kapsz egyéni visszajelzéseket. A szerkesztőségi gyakorlaton személyes mentorok támogatják a gyakornokok munkáját.

Rólad is szól

A Central kiadó portfóliója rendkívül színes és szerteágazó, ezért számunkra öröm, hogy nagyon különböző szakmai háttérrel és érdeklődéssel jelentkeznek hozzánk hallgatók.

A képzés keretén belül

Bemutatjuk

miként épül fel a print és az online magazinok szerkesztősége, kinek mi a feladata, és hogyan kapcsolódik be az újságíró a lapkészítés munkájába.

h

Megtanítjuk

hogyan készül a cikk (hír, interjú, bulvárcikk, riport, jegyzet), hogyan lesz az ötletből valóság, azaz egy oldal a magazinban vagy egy cikk az online portálon, s ezen kívül beavatunk a legmodernebb tartalom-előállítás rejtelmeibe is, így megtudod, hogyan készül egy online interjú, vagy egy podcast, illetve mik a legfontosabb szempontok a videós tartalmak esetén.

Bepillanthatsz

a magazinkészítés alapjaiba: hogyan születik meg egy magazin koncepciója (stílus, tartalom, célcsoport).

Megmutatjuk

miben különböznek a klasszikus nyomtatott magazinok (Nők Lapja, Meglepetés), a bulvárlapok (Story, Best), a tematikus magazinok (National Geographic, Pszichológia, Egészség, stb.) és az online portálok cikkei egymástól, így megtanulhatod, mi kell ahhoz, hogy több magazin illetve online portál számára is készíthess cikkeket.

Megmutatjuk

a magazinkészítés teljes menetét: hogyan készül a címlap, miként illusztráljuk a cikkeket, hogyan dolgozik együtt az újságíró és a hirdetési szakember, és mekkora jelentősége van a vizuális elemeknek, képi tartalomnak.

Megtudhatod

milyen jogi háttere van az újságírói munkának és milyen etikai elvárásoknak kell megfelelni.

Részt vehetsz

szimulált szerkesztőségi (lapindító, lapértékelő) értekezleten.

j

Végigvezetünk

a gyakorlatban is a cikk elkészítésének a fázisain, az ötlettől a megvalósulásig. A különösen jól sikerült cikkek pedig adott esetben még a soron lévő magazinokba is bekerülhetnek, így megtörténhet, hogy az általad készített cikket látod a kedvenc magazinod következő számában vagy egy online portál hasábjai között.

Megismerheted

Magyarország legnépszerűbb nyomtatott magazinjaiért és online portáljaiért felelős főszerkesztőket és munkatársakat.

OKTATÓINK

Lipták Tímea

Central Médiacsoport, magazin-üzletág igazgató

Vass Virág

Nők Lapja, főszerkesztő

Pető Péter

24.hu, főszerkesztő

Akovács Éva

Nők Lapja Évszakok és Nők Lapja Pszichológia, főszerkesztő

ifj. Vitray Tamás

National Geographic, főszerkesztő

Hegedűs Noémi

Meglepetés, főszerkesztő

Pácsonyi Daniella

Online női portfólió vezető ás nlc.hu főszerkesztő

Sándor Heléna

Nők Lapja Pszichológia és Egészség, vezető szerkesztő

Pásztor László

Best, főszerkesztő-helyettes

V.Kulcsár Ildikó

Nők Lapja, újságíró

Pór Attila

Nők Lapja, újságíró

Szentes Adél

nlc.hu, vezetőszerkesztő

Nagy József

24.hu, újságíró

Kerner Zsolt

24.hu, újságíró

Katz Dávid

24.hu, videós újságíró

Neményi Márton

nlc.hu, fotós, újságíró

A képzés időtartama

2021. október 1. – 2021. december 18.

Az elméleti képzések 2021. október 1. – 2021. december 18. között zajlanak minden második pénteken 13:30-18.30 között és szombaton 9.00-13.30 között, ez összesen 75 tanóra (45 perces).

Elméleti alapok és gyakorlati workshopok (kötelező!):

2021. október 1-2, október 15-16, október 29-30,

2021. november 12-13, november 26-27,

2021. december 10-11.

Elméleti kurzus lezárása: 2021. december 18.

Gyakornoki program (opcionális! az elméleti képzés legelszántabb résztvevőinek!):

2022. január 10 – február 10 vagy

2022. február 10 – március 10 között

 

A képzés díja

320.000 Ft +ÁFA (azaz bruttó 406.000 Ft)

A fenti díj két részletben fizetendő:

első részlet: 160.000 Ft+ÁFA 2021. szeptember 30-ig,

második részlet: 160.000 Ft+ÁFA 2021. november 10-ig.

 

 

Képzés menete

A teljes képzés kis csoportban, személyre szabottan történik a Central Médiacsoport munkatársainak szakmai irányítása mellett. A kurzusrésztvevők megismerhetik a szerkesztőségi munkafolyamatokat és gyakorló szakemberektől szerezhetik meg a legfrissebb, legaktuálisabb újságírói tudást.

Az elméleti órákat a járványhelyzettől függően személyesen, a kiadó épületében vagy távoktatás formájában, online platformon keresztül tartjuk meg.

Az órák jellege: kötetlen, gyakorlatias, interaktív, sok házi feladattal, amelyet a kurzusvezetők és meghívott előadók – a kiadó munkatársai – rendszeresen értékelnek. Itt lehetősége nyílik minden résztvevőnek az előadások során elhangzottak gyakorlati alkalmazására (pl. hírösszeállítások, interjúkészítés, riportkészítés, alapvető szerkesztői feladatok, stb.) A képzést tartó szakemberek egyéni visszajelzéseket, személyes értékeléseket adnak minden résztvevőnek, így mindenkinek lehetősége lesz neves szakemeberekkel egyénileg interjúzni, egyeztetni, szakmai visszajelzéseket kapni.

Ezen kívül, kreatív workshopokon, csoportos feladatokon keresztül tágítjuk a résztvevők látókörét és adunk lehetőséget izgalmas eszmecserékre, irányított témákon keresztül megvalósított közös gondolkozásra.

A 75 tanórás képzés végén az elméleti kurzus 2021. december 18-án lezárul. A kurzusrésztvevők ezt követően eldönthetik, hogy élnek-e a gyakornoki program adta lehetőségekkel vagy befejezik a képzést.

Az elméleti képzés során nyújtott aktivitás és teljesítmény alapján kiderül, hogy kiknek a legtesthezállóbb az újságírói munka végzése, valamint az is, hogy kihez melyik magazin illetve hírportál áll legközelebb, s milyen területen érdemes tovább indulni.

Az elméleti képzést követően a legelkötelezettebb és legagilisabb hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is betekintsenek a Central Médiacsoport szerkesztőségeinek munkájába és a portfólió egyik szerkesztőségében kipróbálják magukat egy 1 hónapos gyakornoki programban. Ez idő alatt a programban résztvevőket egy személyes mentor támogatja.

A gyakornoki programon való részvételre kizárólag az elméleti képzés aktív résztvevői számára lesz lehetőség olyan módon, hogy a feladatok akár távmunkában is végezhetőek lesznek.

A gyakornoki programon tandíj fizetési kötelezettség nincs, és a gyakornoki munkáért nem jár honorárium.

A gyakornoki program lezárását követően minden szerkesztőség vezetője egyénileg dönt arról, hogy kíván-e a munkalehetőséget kínálni a gyakornoki programban résztvevőknek.

Tanúsítvány

A Central a képzés sikeres résztvevői számára a képzés elvégzésének igazolása céljából a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében (FAR) tanúsítványt állít ki.

JELENTKEZÉS

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted legkésőbb 2021. szeptember 8-ig.

Kérjük, mellékeld fényképes önéletrajzodat, és pár mondatban foglald össze, hogy mit vársz a képzéstől.

A jelentkezésed után néhány napon belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

Nemrég megkérdezte tőlem valaki, hogy van-e olyan szakma, amit az újságíráson kívül kipróbálnék. „Újságíróként bármilyen szakmát kipróbálhatok, amihez csak kedvem van” – válaszoltam. És ez valóban így van: a munkám során követtem már végig színészek, orvosok, tanárok, szakácsok hétköznapjait. Lestem már be a kulisszák mögé elegáns éttermekben, leharcolt vidéki művelődési házakban, jártam már filmforgatáson, lemezfelvételen, hallgattam végig tragikus élettörténeteket különböző függőktől különböző gyűléseken. Láttam sokgyerekes nehézsorsú családokat boldogulni és híres és gazdag embereket elképesztően boldogtalanul élni. Az újságírás tehát olyan mint egy varázsköpeny: ha magadra kanyarítod, azzá válhatsz, akivé csak akarsz.

Szabó Éva

2019/20-as évfolyam kurzusvezetője

Pedagógusi és pszichológiai tanulmányokat folytattam, majd a jogi egyetemet is elvégeztem. Diploma után rögtön elkezdtem az újságírói munkát, a lapkészítés minden lépcsőfokát végigjártam, voltam gyakornok, külsős újságíró, szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, majd főszerkesztő. Részt vettem több lap indításában és átalakításában. És még mindig, mindennap élvezettel tölt el, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek: a magazinkészítéssel.

Akovács Éva

2018/19-es évfolyam kurzusvezetője

Ha szeretnél még többet megtudni a Central Médiaakadémiáról, itt megteheted!

KURZUSRÉSZTVEVŐINK

MONDTÁK RÓLUNK

Mindig is az ember érdekelt, és ami az álarc mögött van: a valós történet, a szív leplezetlen titka. A kurzuson nemcsak bepillanthattam a kedvenc magazinom készítésének minden részletébe, hanem részt is vehettem a színes, szagos női újság egyes számainak születésében, s egyben megtanulhattam a lapkészítés minden fázisát. Megtanultam jól kérdezni és jól hallgatni, élettörténeteim pedig azóta is megjelennek a magazin hasábjain.

Kiss Henrietta

újságíró

Bár kommunikáció szakról érkeztem a Médiaakadémiára, engem elsősorban a kreativitás érdekelt. Az újságírás azóta bekebelezett, nincs nap, hogy ne tanulnék valami újat magamról vagy a világról. A Central Médiacsoport és az újságírói szakma, hála a benne dolgozó remek kollégáknak, megadta nekem, amire mindig is vágytam: izgalmas, kihívásokkal teli mindennapokat és a gondolatok végtelen szabadságát.

Mészégető Marcsi

szabadúszó újságíró és brand journalist

Kommunikáció szakon végeztem az egyetemen, de csak a Médiaakadémiának köszönhetően szembesültem azokkal a dolgokkal, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy az ember képes legyen újságot készíteni.

Úgy érzem, hogy itt váltam igazi újságíróvá és szintén az itt kapott lehetőségeknek köszönhetem, hogy a Wellness Café munkatársa lettem.

Balla Hajnalka

újságíró, szerkesztő