ÚJSÁGÍRÓ KÉPZÉS

azoknak, akiket vonzanak a magazinok és az újságírás világa

Élvonalbeli

Mi készítjük a legsikeresebb női magazinokat. Nálunk tanulhatsz a Nők Lapja, Marie Claire, National Geographic, Meglepetés, Story, Best magazinok, valamint olyan piacvezető online portálok munkatársaitól, mint a 24.hu és az nlc.hu.

Egyedülálló

Az elméleti alapozó órákon Magyarország vezető magazinjainak és online szerkesztőségeinek munkatársaitól tanulhatsz. A gyakorlatokon pedig élesben kipróbálhatod magadat.

Gyakorlatias

Kurzusvezetőink segítenek az elméleti képzés során kapott feladatok megoldásában, és a gyakorlati workshopok során. Ezt követően az éles gyakorlat során a munkádat egy személyes mentor fogja támogatni.

Rólad is szól

A Central lapkiadó portfóliója rendkívül színes és szerteágazó, ezért számunkra öröm, hogy nagyon különböző szakmai háttérrel és érdeklődéssel jelentkeznek hozzánk hallgatók.

A képzés keretén belül

Bemutatjuk

miként épül fel a print és az online magazinok szerkesztősége, kinek mi a feladata, és hogyan kapcsolódik be az újságíró a lapkészítés munkájába.

h

Megtanítjuk

hogyan készül a cikk (hír, interjú, bulvárcikk, riport, jegyzet), hogyan lesz az ötletből valóság, azaz egy oldal a magazinban vagy egy cikk az online portálon.

Bepillanthatsz

a magazinkészítés alapjaiba: hogyan születik meg egy magazin koncepciója (stílus, tartalom, célcsoport).

Megmutatjuk

miben különböznek a klasszikus nyomtatott magazinok (Nők Lapja, Meglepetés), a bulvárlapok (Story, Best), a tematikus magazinok (National Geographic, Kismama, Psziché, stb.) és az online portálok cikkei egymástól, így megtanulhatod, mi kell ahhoz, hogy több magazin illetve online portál számára is készíthess cikkeket.

Megmutatjuk

a magazinkészítés teljes menetét: hogyan készül a címlap, miként illusztráljuk a cikkeket, hogyan dolgozik együtt az újságíró és a hirdetési szakember.

Megtudhatod

milyen jogi háttere van az újságírói munkának.

Részt vehetsz

sajtótájékoztatón, szerkesztőségi (lapindító, lapértékelő) értekezleten.

j

Végigvezetünk

a gyakorlatban is a cikk elkészítésének a fázisain, az ötlettől a megvalósulásig. A különösen jól sikerült cikkek pedig adott esetben még a soron lévő magazinokba is bekerülhetnek, így megtörténhet, hogy az általad készített cikket látod a kedvenc magazinod következő számában.

Megismerheted

Magyarország legnépszerűbb nyomtatott magazinjaiért és online portáljaiért felelős főszerkesztőket és munkatársakat.

OKTATÓINK

Lipták Tímea

Central Médiacsoport, magazin-üzletág igazgató

Vékási Andrea

Nők Lapja portfólió-igazgató

Akovács Éva

Nők Lapja Évszakok és Nők Lapja Psziché, főszerkesztő

Vass Virág

Nők Lapja, főszerkesztő

Pető Péter

24.hu, főszerkesztő

Pácsonyi Daniella

nlc.hu, főszerkesztő

Hegedűs Noémi

Meglepetés és Story, főszerkesztő

ifj. Vitray Tamás

National Geographic, főszerkesztő

Nagy József

24.hu, újságíró

V.Kulcsár Ildikó

Nők Lapja, újságíró

Pór Attila

Nők Lapja, újságíró

Tóbiás Andrea

Terjesztési igazgató

Kerner Zsolt

24.hu, újságíró

Jónap Rita

Nők Lapja, újságíró

Pásztor László

Best, főszerkesztő-helyettes

Sándor Heléna

Nők Lapja Psziché, vezető szerkesztő

A képzés időtartama

2020. november 6. – 2021. május 15.

Az elméleti képzések 2020. november 6. – 2021. február 19. között zajlanak minden második pénteken 13.45-18.40 között és szombaton 9.00-14.15 között, ez összesen 78 tanóra (45 perces). A járványhelyzettől függően az elméleti képzésekre vagy személyesen, a Central budapesti székházában vagy távoktatásban, online platformon keresztül fog sor kerülni.

A gyakorlati képzések tervezett időpontja: 2021. március 1. – 2021. április 30. A gyakorlati képzések egyénre szabottan, mentori támogatás mellett zajlanak. A gyakorlat konkrét időpontja rugalmasan alakítható, valamint távmunkában is végezhető.

Dátumok:

I. modul: Elméleti alapok és gyakorlati feladatok

2020. november 6-7, november 20, december 4-5, december 18.

II. modul: Elméleti alapok és csoportos workshopok

2021. január 8-9,  január 22, február 5-6, február 19.

III. modul: Személyre szabott gyakorlatok

2021. március 1. – április 30. között

2021. május 15.: Portfólió leadás

Képzés menete

Az elméleti órákat a járványhelyzettől függően vagy személyesen, a kiadó épületében vagy távoktatás formájában, online platformon keresztül tartjuk meg. Az órák jellege: kötetlen, gyakorlatias, sok házi feladattal, amelyet a kurzusvezetők és meghívott előadók – a kiadó munkatársai – rendszeresen értékelnek.

A gyakorlati képzés struktúráját úgy építettük fel, hogy a III. modulban lévő gyakorlat során végigvesszük az elméleti félévben tanultakat a gyakorlatban is, így “élesben” begyakorolhatod az elméleti anyagot, és megfelelő gyakorlati tudásra tehetsz szert.

A gyakorlat során egy szerkesztőség munkájában is részt vehetsz és kipróbálhatod magad, és megtanulhatsz különböző hangvételben írni különböző műfajú cikkeket. A szerkesztőséget és a személyes mentorodat mi jelöljük ki, az érdeklődési körödnek megfelelően, az elméleti képzésen nyújtott teljesítményed alapján.

A teljes képzés személyre szabottan történik a Central Médiacsoport magazinjainak szerkesztőségeiben. Az elméleti képzés alatt a szakmai kurzusvezető, a gyakorlati idő alatt pedig a melléd rendelt mentor – a szerkesztőség egyik munkatársa – folyamatosan szakmai visszajelzést ad neked, korrigálja a munkádat, tanácsokkal segít. A gyakorlati idő alatt megismerheted a szerkesztőségi munkafolyamatokat, és akár távmunkában is végezheted a kapott feladatokat.

Portfólió + Tanúsítvány

A gyakorlat befejezése után el kell készíteni egy portfóliót, mely a képzés alatt készült legjobb írásokat tartalmazza.

A tanév végén a kurzusvezető a mentorokkal együtt írásban értékeli a hallgatókat. Az írásos értékelést a hallgatók portfóliójukhoz csatolhatják, és a későbbiekben referenciaként is felhasználhatják.

A Central a képzés sikeres résztvevői számára a képzés elvégzésének igazolása céljából a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében (FAR) tanúsítványt állít ki.

Következő képzésünk időtartama:

2020. november 6. – 2021. május 15.

 

A képzés teljes díja: bruttó 480.000 Ft

A fenti tandíj két egyenlő részletben fizetendő: 1. részlet a sikeres felvételt követően, 2. részlet az I. modul befejezését követően

Jelentkezési határidő: 2020. október 1.

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

A következő képzésünk írásbeli és szóbeli felvételijére 2020. október második felében kerül sor.

Ha szeretnél még többet megtudni a Central Médiaakadémiáról, itt megteheted!

Nemrég megkérdezte tőlem valaki, hogy van-e olyan szakma, amit az újságíráson kívül kipróbálnék. „Újságíróként bármilyen szakmát kipróbálhatok, amihez csak kedvem van” – válaszoltam. És ez valóban így van: a munkám során követtem már végig színészek, orvosok, tanárok, szakácsok hétköznapjait. Lestem már be a kulisszák mögé elegáns éttermekben, leharcolt vidéki művelődési házakban, jártam már filmforgatáson, lemezfelvételen, hallgattam végig tragikus élettörténeteket különböző függőktől különböző gyűléseken. Láttam sokgyerekes nehézsorsú családokat boldogulni és híres és gazdag embereket elképesztően boldogtalanul élni. Az újságírás tehát olyan mint egy varázsköpeny: ha magadra kanyarítod, azzá válhatsz, akivé csak akarsz.

Szabó Éva

2019/20-as évfolyam kurzusvezetője

Pedagógusi és pszichológiai tanulmányokat folytattam, majd a jogi egyetemet is elvégeztem. Diploma után rögtön elkezdtem az újságírói munkát, a lapkészítés minden lépcsőfokát végigjártam, voltam gyakornok, külsős újságíró, szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, majd főszerkesztő. Részt vettem több lap indításában és átalakításában. És még mindig, mindennap élvezettel tölt el, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek: a magazinkészítéssel.

Akovács Éva

2018/19-es évfolyam kurzusvezetője

JELENTKEZÉS

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

Kérjük, mellékeld fényképes önéletrajzodat, és pár mondatban foglald össze, hogy mit vársz a képzéstől.

A jelentkezésed után néhány napon belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

KURZUSRÉSZTVEVŐINK

MONDTÁK RÓLUNK

Mindig is az ember érdekelt, és ami az álarc mögött van: a valós történet, a szív leplezetlen titka. A kurzuson nemcsak bepillanthattam a kedvenc magazinom készítésének minden részletébe, hanem részt is vehettem a színes, szagos női újság egyes számainak születésében, s egyben megtanulhattam a lapkészítés minden fázisát. Megtanultam jól kérdezni és jól hallgatni, élettörténeteim pedig azóta is megjelennek a magazin hasábjain.

Kiss Henrietta

újságíró

Bár kommunikáció szakról érkeztem a Médiaakadémiára, engem elsősorban a kreativitás érdekelt. Az újságírás azóta bekebelezett, nincs nap, hogy ne tanulnék valami újat magamról vagy a világról. A Central Médiacsoport és az újságírói szakma, hála a benne dolgozó remek kollégáknak, megadta nekem, amire mindig is vágytam: izgalmas, kihívásokkal teli mindennapokat és a gondolatok végtelen szabadságát.

Mészégető Marcsi

szabadúszó újságíró és brand journalist

Kommunikáció szakon végeztem az egyetemen, de csak a Médiaakadémiának köszönhetően szembesültem azokkal a dolgokkal, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy az ember képes legyen újságot készíteni.

Úgy érzem, hogy itt váltam igazi újságíróvá és szintén az itt kapott lehetőségeknek köszönhetem, hogy a Wellness Café munkatársa lettem.

Balla Hajnalka

újságíró, szerkesztő