MAGAZIN-ÚJSÁGÍRÓ KÉPZÉS

azoknak, akiket vonzanak a magazinok és az újságírás világa

Élvonalbeli

Mi készítjük, szerkesztjük és írjuk a legsikeresebb női magazinokat. Nálunk tanulhatsz a Nők Lapja, ELLE, Marie Claire, Cosmopolitan, National Geographic, Meglepetés, Story magazin munkatársaitól.

Egyedülálló

Az elméleti alapozó órákon Magyarország vezető magazinjainak főszerkesztőivel találkozhatsz. A gyakorlatokon pedig élesben kipróbálhatod magadat és a tanultakat két szerkesztőségben is.

Gyakorlatias

Kurzusvezetőink segítenek az elméleti képzés során kapott feladatok megoldásában, és a gyakorlati workshopok során. Ezt követően a szerkesztőségi munkádat egy személyes mentor fogja támogatni.

Rólad is szól

A kiadó magazin portfóliója rendkívül színes és szerteágazó, ezért számunkra öröm, hogy nagyon különböző szakmai háttérrel és érdeklődéssel jelentkeznek hozzánk hallgatók.

A képzés keretén belül

Bemutatjuk

miként épül fel egy magazin szerkesztősége, kinek mi a feladata, és hogyan kapcsolódik be az újságíró a lapkészítés munkájába.

h

Megtanítjuk

hogyan készül a cikk (hír, interjú, bulvárcikk, riport, jegyzet), hogyan lesz az ötletből valóság, azaz egy oldal a magazinban.

Bepillanthatsz

a magazinkészítés alapjaiba: hogyan születik meg egy magazin koncepciója (stílus, tartalom, célcsoport).

Megmutatjuk

miben különböznek a klasszikus női magazinok (Nők Lapja, Meglepetés), a tematikus női lapok (Kismama, Nők Lapja Egészség, Nők Lapja Psziché), a glossy magazinok (Cosmopolitan, Elle, Marie Claire), és a bulvárlapok (Story, Best) újságcikkei egymástól, így megtanulhatod, mi kell ahhoz, hogy több magazin számára is készíthess cikkeket.

Megmutatjuk

a magazinkészítés teljes menetét: hogyan készül a címlap, miként illusztráljuk a cikkeket, hogyan dolgozik együtt az újságíró és a hirdetési szakember.

Megtudhatod

milyen jogi háttere van az újságírói munkának.

Részt vehetsz

sajtótájékoztatón, szerkesztőségi (lapindító, lapértékelő) értekezleten.

j

Végigvezetünk

a gyakorlatban is a cikk elkészítésének a fázisain, az ötlettől a megvalósulásig. A különösen jól sikerült cikkek pedig adott esetben még a soron lévő magazinokba is bekerülhetnek, így megtörténhet, hogy az általad készített cikket látod a kedvenc magazinod következő számában.

Megismerheted

Magyarország legnépszerűbb magazinjaiért felelős főszerkesztőket és munkatársakat.

OKTATÓINK

Lipták Tímea

Central Médiacsoport, magazin-üzletág igazgató

Vékási Andrea

Nők Lapja főszerkesztő,     portfólió-igazgató

Akovács Éva

Nők Lapja Évszakok és Nők Lapja Psziché, főszerkesztő

Szabó Éva

Nők Lapja Egészség, Well and Fit, főszerkesztő

László Kriszta

Marie Claire, főszerkesztő

Vass Virág

író, újságíró, szerkesztő

ifj. Vitray Tamás

National Geographic, főszerkesztő

Hegedűs Noémi

Meglepetés, főszerkesztő

Liptai Lívia

ELLE, főszerkesztő

V.Kulcsár Ildikó

Nők Lapja, újságíró

Szily Nóra

pszichológus, műsorvezető, író

Sándor Heléna

Nők Lapja Psziché, vezető szerkesztő

Kolossváry Balázs

Story, főszerkesztő

Pácsonyi Daniella

NL Café, főszerkesztő

Jónap Rita

Nők Lapja, újságíró

Pór Attila

Nők Lapja, újságíró

Pásztor László

Best, főszerkesztő-helyettes

Sors Rita

nőklapja.hu, vezetőszerkesztő

Nagy József

24.hu, újságíró

dr. Jurida Petra

jogi tanácsadó

A képzés időtartama

2020. november 6. – 2021. május 15.

Az elméleti képzések 2020. november 6. – 2021. február 19. között zajlanak minden második pénteken 13.45-18.40 között és szombaton 9.00-14.15 között, ez összesen 78 tanóra (45 perces).

A gyakorlati képzések időpontja: 2021. február 22. – 2020. április 30. között összesen 2 x 50 tanóra egyéni szerkesztőségi gyakorlat, melyek időpontja rugalmasan alakítható, valamint részben távmunkában is végezhető.

Dátumok:

I. modul: Elméleti alapok és gyakorlati feladatok

2020. november 6-7, november 20, december 4-5, december 18.

II. modul: Elméleti alapok és csoportos workshopok

2021. január 8-9,  január 22, február 5-6, február 19.

III. modul: Személyre szabott szerkesztőségi gyakorlatok

2021. február 22. – április 30. között 2-2 hét (2 x 50 tanóra) gyakorlat

2021. május 15.: Portfólió leadás

Képzés menete

Az elméleti órákat a kiadó épületében tartjuk. Az órák jellege: kötetlen, gyakorlatias, sok házi feladattal, amelyet a kurzusvezetők és meghívott előadók – a kiadó munkatársai – rendszeresen értékelnek. A kurzushoz szükséges technikai eszközöket a Médiaakadémia biztosítja.

A gyakorlati képzés struktúráját úgy építettük fel, hogy a szerkesztőségi gyakorlat során végigvesszük az elméleti félévben tanultakat a gyakorlatban is, azaz a gyakorlat folyamán “élesben” begyakorolhatod az elméleti anyagot, és megfelelő gyakorlati tudásra tehetsz szert.

A gyakorlat során két különböző szerkesztőségben is kipróbálhatod magad, így megtanulhatsz különböző hangvételben írni különböző műfajú cikkeket. Az egyik szerkesztőséget mi jelöljük ki az elméleti képzésen nyújtott teljesítményed alapján.

A másik szerkesztőséget Te jelölheted meg. Itt 13 szerkesztőségből lehet választani néhány szerkesztőséget (egy preferencia sorrend megjelölése mellett), ahova szívesen mennél, s a főszerkesztők a korábbi írásaid alapján döntenek arról, hogy kit, hova szeretnének fogadni.

A teljes gyakorlati képzés személyre szabottan történik a Central Médiacsoport magazinjainak szerkesztőségeiben. A gyakorlati idő alatt melléd rendelt mentor – a szerkesztőség egyik munkatársa – folyamatosan szakmai visszajelzést ad neked, korrigálja a munkádat, tanácsokkal segít. A gyakorlati idő alatt részt vehetsz a mindennapi szerkesztőségi munkában, de ha úgy megfelelőbb számodra, arra is van mód, hogy távmunkában végezd el a kapott feladatokat.

Portfólió + Oklevél

A szerkesztőségi gyakorlatok befejezése után el kell készíteni egy portfóliót, mely a képzés alatt készült legjobb írásokat tartalmazza.

A tanév végén a kurzusvezető a mentorokkal együtt írásban értékeli a hallgatókat. Az írásos értékelést a hallgatók portfóliójukhoz csatolhatják, és a későbbiekben referenciaként is felhasználhatják.

A képzés sikeres résztvevői a Central Médiaakadémia által kiállított Magazin Újságíró Oklevelet kapnak, mely igazolja, hogy a 78 óra elméleti és 100 óra gyakorlati képzést a hallgató sikeresen elvégezte.

 

Következő képzésünk időtartama:

2020. november 8. – 2021. május 15.

 

A képzés teljes díja: bruttó 480.000 Ft

A fenti tandíj két egyenlő részletben fizetendő: 1. részlet a sikeres felvételt követően, 2. részlet az I. modul befejezését követően

Jelentkezési határidő: 2020. október 1.

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

A következő képzésünk írásbeli és szóbeli felvételijére 2020. október második felében kerül sor. A szóbeli elbeszélgetés helyszíne a Central Médiacsoport kiadó székháza: Budapest, Montevideo u. 9.

Ha szeretnél még többet megtudni a Central Médiaakadémiáról, itt megteheted!

Nemrég megkérdezte tőlem valaki, hogy van-e olyan szakma, amit az újságíráson kívül kipróbálnék. „Újságíróként bármilyen szakmát kipróbálhatok, amihez csak kedvem van” – válaszoltam. És ez valóban így van: a munkám során követtem már végig színészek, orvosok, tanárok, szakácsok hétköznapjait. Lestem már be a kulisszák mögé elegáns éttermekben, leharcolt vidéki művelődési házakban, jártam már filmforgatáson, lemezfelvételen, hallgattam végig tragikus élettörténeteket különböző függőktől különböző gyűléseken. Láttam sokgyerekes nehézsorsú családokat boldogulni és híres és gazdag embereket elképesztően boldogtalanul élni. Az újságírás tehát olyan mint egy varázsköpeny: ha magadra kanyarítod, azzá válhatsz, akivé csak akarsz.

Szabó Éva

2019/20-as évfolyam kurzusvezetője

Pedagógusi és pszichológiai tanulmányokat folytattam, majd a jogi egyetemet is elvégeztem. Diploma után rögtön elkezdtem az újságírói munkát, a lapkészítés minden lépcsőfokát végigjártam, voltam gyakornok, külsős újságíró, szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, majd főszerkesztő. Részt vettem több lap indításában és átalakításában. És még mindig, mindennap élvezettel tölt el, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek: a magazinkészítéssel.

Akovács Éva

2018/19-es évfolyam kurzusvezetője

JELENTKEZÉS

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

Kérjük, mellékeld fényképes önéletrajzodat, és pár mondatban foglald össze, hogy mit vársz a képzéstől.

A jelentkezésed után néhány napon belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

KURZUSRÉSZTVEVŐINK

MONDTÁK RÓLUNK

Mindig is az ember érdekelt, és ami az álarc mögött van: a valós történet, a szív leplezetlen titka. A kurzuson nemcsak bepillanthattam a kedvenc magazinom készítésének minden részletébe, hanem részt is vehettem a színes, szagos női újság egyes számainak születésében, s egyben megtanulhattam a lapkészítés minden fázisát. Megtanultam jól kérdezni és jól hallgatni, élettörténeteim pedig azóta is megjelennek a magazin hasábjain.

Kiss Henrietta

újságíró

Bár kommunikáció szakról érkeztem a Médiaakadémiára, engem elsősorban a kreativitás érdekelt. Az újságírás azóta bekebelezett, nincs nap, hogy ne tanulnék valami újat magamról vagy a világról. A Central Médiacsoport és az újságírói szakma, hála a benne dolgozó remek kollégáknak, megadta nekem, amire mindig is vágytam: izgalmas, kihívásokkal teli mindennapokat és a gondolatok végtelen szabadságát.

Mészégető Marcsi

szabadúszó újságíró és brand journalist

Kommunikáció szakon végeztem az egyetemen, de csak a Médiaakadémiának köszönhetően szembesültem azokkal a dolgokkal, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy az ember képes legyen újságot készíteni.

Úgy érzem, hogy itt váltam igazi újságíróvá és szintén az itt kapott lehetőségeknek köszönhetem, hogy a Wellness Café munkatársa lettem.

Balla Hajnalka

újságíró, szerkesztő