KREATÍV ÍRÁSTECHNIKÁK KURZUS

azoknak, akik úgy érzik, hogy van mondanivalójuk a világ számára

Időtartam

8+1 szombat

(10.00-14.30)

Részvételi díj

125.000 Ft+Áfa

azaz bruttó 158.750 Ft, ami a kurzus indulása előtt egy összegben fizetendő.

Csoportlétszám

min. 8 – max. 12 fő

A fenti létszámkorlát a személyre szabhatóság feltétele.

Helyszín

Online tér és/vagy a Central Médiacsoport székháza (az aktuális járványhelyzettől függően)

A workshop témái

Bemutatkozás

Büszkék vagyunk kurzusaink jó hangulatára és személy-orientált voltára. Fontos, hogy már az első alkalommal lássuk, ki milyen tapasztalattal és célkitűzéssel érkezik, hogy annak szellemében mélyülhessünk el egymás írásaiban.

Amiben segítünk:

  • Mit és hogyan? – Találd meg a hozzád illő műfajt!
  • Karakterteremtés – Hogyan keltsük életre szereplőinket?
  • A történet pillérei – Hogyan építsük fel a cselekményt?
  • Nézőpontok – Ki beszél? És mit tud?
  • Leírás – Merülj el a történetben!
  • Párbeszéd – A szereplők egymás között
  • Finomhangolás – Mikor kell pihenni, és mikor kell abbahagyni?

 

Amiről még szó lesz:

 • Hősök és hősnők – Mitől lesz eleven egy karakter?
 • A sztori beszippant – Mitől lesz hiteles egy történet?
 • Couleur locale – A helyszín kiválasztása és megjelenítése
 • Az elbeszélő – Egyes szám első személy vagy egyes szám harmadik személy?
 • Mondjam vagy mutassam? – Párbeszédek és leírások
 • Hogyan írjunk szexről, és írjunk-e egyáltalán?
 • Ezt senki más nem írhatta – Az egyedi hang és stílus

Marosi László (záró alkalom)

A záró alkalmon betekintünk a könyvkiadás piac kulisszatitkaiba, és személyesen is kérdezhetsz az Animus és Central könyvkiadó munkatársától.

 

AKIK MÁR MINKET VÁLASZTOTTAK

Kreatív írástechnikák kurzusunk résztvevői közül jó néhánynak megjelent már saját könyve a tanfolyam elvégzése után.

Az alábbi köteteket Pór Attila (ugyancsak volt újságíró hallgatónk) mutatta be a Nők Lapjában.

 

Rodé Klára: A HATFEJŰ SÁRKÁNYFEMINA (Könyvműhely Kiadó)
Mint mindenkinek, Rodé Klárának is kész regény az élete, ám ő inkább novellákra tagolta. Fájdalmasan őszinte. Fel mer tenni olyan kérdéseket, hogy vajon érdemes volt-e egy kiszámíthatatlan közös jövőért lemondania a szenvedélyéről, a versenytáncról, és felvállalja, hogy egy fiatal özvegy is vágyik társra. A rövid, erős írásokban találkozások, kapcsolatok, szerelmek, szülők, gyerekek, utazások és titkok emléke villan fel, ami közös bennük: a változás. Klárának 2015-ben “AZ ÉLETRE KELTEK” címmel megjelent egy kis albuma, 2016-ban pedig elkészült első regénye is, “AZ ARCNÉLKÜLI FÉRFI”.
Saját elmondása szerint korábban soha nem írt, így a Kreatív írástechnikák tanfolyam igen jelentős mérföldköve lett az életének.

Papp Kata: LÉGBŐL KAPOTT TÖRTÉNET (Pubilo Kiadó)
Gyönyörűek, fegyelmezettek és udvariasak. A stewardessek folyamatosan mosolyognak – még akkor is, ha leöntötték magukat lecsóval, ha a fagyban kabát nélkül fogadják az utasokat, ha eltűnik valaki a gépről, vagy ha a jópofa fiatalok már húszadszorra csengetnek nekik. Az se látszik rajtuk, ha a szívük fáj… Papp Kata a repterek mindennapjairól ír, őszinte és humoros regényéből megtudhatjuk, hogyan élnek a repülésfüggők, milyen belülről egy kényszerleszállás, miként örvendeztette meg a kapitány a bábolnai kukoricafejtőket, és azt is, miért támadt fel a poggyászok között egy elpusztult kutya.

JELENTKEZÉS

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

Kérjük, mellékeld fényképes önéletrajzodat, és pár mondatban foglald össze, hogy mit vársz ettől a workshoptól.

Ha bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

Időzítés

összesen 8+1 alkalommal, szombatonként 10.00-14.30 között   

A kurzus a résztvevők saját írásának kidolgozásával zárul.

Kurzusunkat megfelelő számú jelentkező esetén, az aktuális járványhelyzettel kapcsolatos ajánlásokat és korlátozásokat betartva, a Central Médiacsoport budapesti székházában és/vagy az online térben fogjuk megtartani. A pontos részleteket közvetlenül a kurzus indulását megelőzően tudjuk közzé tenni.

A KURZUS VEZETŐI

Totth Benedek

Benedek író, műfordító, szerkesztő. 2014-ben megjelent Holtverseny című regénye elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, majd több nyelvre is lefordították. Második regénye, Az utolsó utáni háború 2017-ben jelent meg, amit 2019-ben francia nyelvre fordítottak, így elérhetővé vált a francia olvasók számára is.

“Azt hiszem, minden kezdő író számára az az egyik legnagyobb kihívás, hogy leküzdje a gátlásait. Mivel a workshop résztvevői hasonló érdeklődésű emberek, sokak számára már az is hatalmas élmény, hogy felvállalhatják a hétköznapok során háttérbe szorított írói énjüket. Én a saját tapasztalataimból kiindulva abban szeretnék segíteni a workshop résztvevőinek, hogy mit és hogyan érdemes gyakorolni. Bízom benne, hogy a közös munka során sikerül levágni néhány felesleges kanyart, és elkerülni egy-két zsákutcát.”

Molnár T. Eszter

Eszter író, költő, biológus. 2014 óta publikál verseket, novellákat és műfordításokat. Ifjúsági és gyerekeknek szóló regényeit (Stand-up, Most már igazán, A Kóbor Szálló, Az Emberek Országa) a Pagony Kiadó, felnőtteknek írt könyveit (A számozottak, Szabadesés) a Prae Kiadó gondozza. Legutóbbi regénye a Teréz 2019. őszén jelent meg.

“Az írói kreativitás ajándék, de az írások kivitelezése szorgalmas munka eredménye. Hiába van egy remek ötlet, vagy szaporodnak a gépelt oldalak, a kezdő írók sokszor nem tudják, hogyan tegyék meg a következő lépést a mű javítása, befejezése és az esetleges publikáció felé. Ebben szeretnék segíteni a workshop résztvevőinek, mivel hiszek abban, hogy a kreatív írás technikái, mint minden más mesterségé, elsajátíthatóak.”

Szurovecz Kitti

Kitti regényíró és újságíró. Első kötetét 2010-ben publikálta Smink nélkül címmel, ezt követte két ifjúsági trilógiája. Az utóbbi években lélektani regényeket ír, az Athenaeum Kiadónál eddig megjelenti kötetei: Hópelyhek a válladon, A sokszívű és A kisemmizett angyal. Szerzőként érzékeny a világra, azt vallja, hogy a jó téma valóban az utcán hever, így hát mindig nyitott szemmel jár, hogy a valós emberi sorsok, az élet történései inspirálják a történetszövésben.

“A Médiaakadémia kreatív írás workshopján arra törekszem, hogy a résztvevők regénykezdeményeit minél jobban kidolgozzuk, elmélyítsük a karaktereket, tökéletesítsük a dramaturgiát és csiszoljuk az egyéni stílust. Alig várom, hogy belevágjunk, és elmerüljünk a történetszövés rejtelmeiben.”

Hidas Judit

Judit jelenleg a Marie Claire állandó szerzője, tárcaírója, számos más lapban is publikál íróként és újságíróként. Eddig három könyve jelent meg (Hotel Havanna, Anyátlan nemzedék, Seb címmel). 2019 tavaszán került a boltokba a Boldogság tízezer kilométerre című új kötete a Kalligram kiadó gondozásában. Az első könyvével ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesen Fesztiválján 2014-ben. Legutóbbi regénye a Boldogság tízezer kilométerre 2019-ben jelent meg.

“Az irodalom, az írás számomra mindig önmegismerést is jelent. Minél tovább kutatunk saját magunkban, annál izgalmasabb történetekre bukkanhatunk. A tehetség velünk születik, mindenkinek van egyéni látásmódja, amelynek működtetésével izgalmas és eredeti műveket tud létrehozni. A feladat ezt az egyéni világot magunkban minél jobban feltárni. Az életben szeretünk feketén-fehéren látni és láttatni helyzeteket. A jó irodalom viszont elbizonytalanítja az olvasót a durva és egyértelmű ítéletekben, rávilágít a mélyben lévő ellentmondásokra. Egy jó könyvben kénytelenek vagyunk mindenkit egy kicsit megérteni, és ezáltal talán mi is jobb emberré válhatunk.”

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha bármilyen kérdésed van a kurzussal kapcsolatban, lépj kapcsolatba velünk!