MAGAZIN-ÚJSÁGÍRÓ KÉPZÉS

azoknak, akiket vonzanak a magazinok és az újságírás világa

JELENTKEZEM

Élvonalbeli

Mi készítjük, szerkesztjük és írjuk a legsikeresebb női magazinokat. Nálunk tanulhatsz a Nők Lapja, ELLE, Marie Claire, Cosmopolitan, National Geographic, Meglepetés, Story magazin munkatársaitól.

Egyedülálló

Az elméleti alapozó órákon Magyarország vezető magazinjainak főszerkesztőivel találkozhatsz. A gyakorlatokon pedig élesben kipróbálhatod magadat és a tanultakat két szerkesztőségben is.

Gyakorlatias

Kurzusvezetőink segítenek az elméleti képzés során kapott feladatok megoldásában, és a gyakorlati workshopok során. Ezt követően a szerkesztőségi munkádat egy személyes mentor fogja támogatni.

Rólad is szól

A kiadó magazin portfóliója rendkívül színes és szerteágazó, ezért számunkra öröm, hogy nagyon különböző szakmai háttérrel és érdeklődéssel jelentkeznek hozzánk hallgatók.

A képzés keretén belül

Bemutatjuk

miként épül fel egy magazin szerkesztősége, kinek mi a feladata, és hogyan kapcsolódik be az újságíró a lapkészítés munkájába.

h

Megtanítjuk

hogyan készül a cikk (hír, interjú, bulvárcikk, riport, jegyzet), hogyan lesz az ötletből valóság, azaz egy oldal a magazinban.

Bepillanthatsz

a magazinkészítés alapjaiba: hogyan születik meg egy magazin koncepciója (stílus, tartalom, célcsoport).

Megmutatjuk

miben különböznek a klasszikus női magazinok (Nők Lapja, Meglepetés), a tematikus női lapok (Kismama, Nők Lapja Egészség, Nők Lapja Psziché), a glossy magazinok (Cosmopolitan, Elle, Marie Claire), és a bulvárlapok (Story, Best) újságcikkei egymástól, így megtanulhatod, mi kell ahhoz, hogy több magazin számára is készíthess cikkeket.

Megmutatjuk

a magazinkészítés teljes menetét: hogyan készül a címlap, miként illusztráljuk a cikkeket, hogyan dolgozik együtt az újságíró és a hirdetési szakember.

Megtudhatod

milyen jogi háttere van az újságírói munkának.

Részt vehetsz

sajtótájékoztatón, szerkesztőségi (lapindító, lapértékelő) értekezleten.

j

Végigvezetünk

a gyakorlatban is a cikk elkészítésének a fázisain, az ötlettől a megvalósulásig. A különösen jól sikerült cikkek pedig adott esetben még a soron lévő magazinokba is bekerülhetnek, így megtörténhet, hogy az általad készített cikket látod a kedvenc magazinod következő számában.

Megismerheted

Magyarország legnépszerűbb magazinjaiért felelős főszerkesztőket és munkatársakat.

OKTATÓINK

Akovács Éva

Nők Lapja Évszakok és Nők Lapja Psziché, főszerkesztő

Lipták Tímea

Central Médiacsoport, magazin-üzletág igazgató

Vékási Andrea

Nők Lapja főszerkesztő,     portfólió-igazgató

László Kriszta

Marie Claire, főszerkesztő

Liptai Lívia

ELLE, főszerkesztő

ifj. Vitray Tamás

National Geographic, főszerkesztő

Vass Virág

író, újságíró, szerkesztő

Hegedűs Noémi

Meglepetés, főszerkesztő

Sabján Johanna

Cosmopolitan, főszerkesztő

Szabó Éva

Nők Lapja Egészség, Wellness, főszerkesztő

Szily Nóra

pszichológus, műsorvezető, író

Vályi-Nagy Erika

Kismama, vezetőszerkesztő

Kolossváry Balázs

Story, főszerkesztő

Pácsonyi Daniella

NL Café, főszerkesztő

Fejes Éva

ELLE, művészeti vezető

Pór Attila

Nők Lapja, újságíró

Sors Rita

noklapja.hu, vezetőszerkesztő

Nagy József

24.hu, újságíró

Szurovecz Kitti

Meglepetés, újságíró

Sándor Heléna

Nők Lapja Psziché, vezető szerkesztő

A képzés időtartama

2017. november 3.– 2018. május 15.

Az elméleti képzések időpontja:

2017. november 3. – 2018. február 4. között minden második pénteken 13.45-18.40 között és szombaton 9.00-14.15 között, összesen 84 óra.

A gyakorlati képzések időpontja:

2018. február 5. – 2018. május 15. között összesen 2 x 50 óra egyéni szerkesztőségi gyakorlat, melyek időpontja rugalmasan alakítható.

A képzési alkalmakat az alábbi időpontokban tartjuk:

I. modul: Elméleti alapok és gyakorlati feladatok

2017. november 3-4.,  2017. november 17-18., 2017. december 1-2., 2017. december 15-16.

II. modul: Elméleti alapok és csoportos workshopok

2018. január 5-6.,  2018. január 19-20., 2018. február 2-3.

III. modul: Személyre szabott szerkesztőségi gyakorlatok

2018. február 5. – április 30. között 2-2 hét gyakorlat*

*A gyakorlat alatt kapott feladatok nagy részét van mód távmunkában végezni.

2018. május 15.: Portfólió leadás

Képzés menete

Az elméleti órákat a kiadó épületében tartjuk. Az órák jellege: kötetlen, gyakorlatias, sok házi feladattal, amelyet a kurzusvezetők és meghívott előadók – a kiadó munkatársai – rendszeresen értékelnek. A kurzushoz szükséges technikai eszközöket a Médiaakadémia biztosítja.

A gyakorlati képzés struktúráját úgy építettük fel, hogy a szerkesztőségi gyakorlat során végigvesszük az elméleti félévben tanultakat a gyakorlatban is, azaz a gyakorlat folyamán “élesben” begyakorolhatod az elméleti anyagot, és megfelelő gyakorlati tudásra tehetsz szert.

A gyakorlat során két különböző szerkesztőségben is kipróbálhatod magad, így megtanulhatsz különböző hangvételben írni különböző műfajú cikkeket. Az egyik szerkesztőséget mi jelöljük ki az elméleti képzésen nyújtott teljesítményed alapján.

A másik szerkesztőséget Te jelölheted meg. Itt 13 szerkesztőségből lehet választani néhány szerkesztőséget (egy preferencia sorrend megjelölése mellett), ahova szívesen mennél, s a főszerkesztők a korábbi írásaid alapján döntenek arról, hogy kit, hova szeretnének fogadni.

A teljes gyakorlati képzés személyre szabottan történik a Central Médiacsoport magazinjainak szerkesztőségeiben. A gyakorlati idő alatt melléd rendelt mentor – a szerkesztőség egyik munkatársa – folyamatosan szakmai visszajelzést ad neked, korrigálja a munkádat, tanácsokkal segít. A gyakorlati idő alatt részt vehetsz a mindennapi szerkesztőségi munkában, de ha úgy megfelelőbb számodra, arra is van mód, hogy távmunkában végezd el a kapott feladatokat.

Portfólió + Oklevél

A szerkesztőségi gyakorlatok befejezése után 2018. május 15-ig kell elkészíteni egy portfóliót, mely a képzés alatt készült legjobb írásokat tartalmazza.

A tanév végén a kurzusvezető a mentorokkal együtt írásban értékeli a hallgatókat. Az írásos értékelést a hallgatók portfóliójukhoz csatolhatják, és a későbbiekben referenciaként is felhasználhatják.

A képzés sikeres résztvevői a Central Médiaakadémia által kiállított Magazin Újságíró Oklevelet kapnak, mely igazolja, hogy a 84 óra elméleti és 100 óra gyakorlati képzést a hallgató sikeresen elvégezte.

 

Képzés teljes díja: bruttó 450.000 Ft

A fenti tandíj két egyenlő részletben fizetendő:

1. részlet a sikeres felvételt követően 2017. október 31-ig

2. részlet az I. modul befejezését követően 2018. január 5-ig

 

Jelentkezési határidő: 2017. október 10.

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

A felvételire 2017. október második felében kerül sor.

A felvételi egy írás elkészítéséből és egy általános elbeszélgetésből áll. Helyszíne a kiadó székháza: Budapest, III.ker., Montevideo u. 9.

Ha szeretnél még többet megtudni a Central Médiaakadémiáról, itt megteheted!

RÓLUNK

Pedagógusi és pszichológiai tanulmányokat folytattam, majd a jogi egyetemet is elvégeztem. Diploma után rögtön elkezdtem az újságírói munkát, a lapkészítés minden lépcsőfokát végigjártam, voltam gyakornok, külsős újságíró, szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, majd főszerkesztő. Részt vettem több lap indításában és átalakításában. És még mindig, mindennap élvezettel tölt el, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek: a magazinkészítéssel.

Akovács Éva

kurzusvezető

A riport és az interjú a kedvenc műfajom, mert kíváncsiságom az emberek felé határtalan. Sokáig tanítottam is párhuzamosan az újságírás mellett, így minden évben alig várom, hogy megérkezzenek szerkesztőségünkbe a kurzus résztvevői, és tapasztalataimat az újságírásról és a kommunikációról átadhassam.

Sándor Heléna

kurzusvezető

JELENTKEZÉS

Jelentkezésedet a cma@centralmediacsoport.hu címre küldheted.

Kérjük, mellékeld fényképes önéletrajzodat, és pár mondatban foglald össze, hogy mit vársz a képzéstől.

A jelentkezésed után néhány napon belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk!

KAPCSOLAT

KURZUSRÉSZTVEVŐINK

MONDTÁK RÓLUNK

Kommunikáció szakon végeztem az egyetemen, de csak a Médiaakadémiának köszönhetően szembesültem azokkal a dolgokkal, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy az ember képes legyen újságot készíteni… Úgy érzem, hogy itt váltam igazi újságíróvá- és szintén az akadémiának köszönhetem, hogy a Wellness Café munkatársa lettem.

Balla Hajnalka

újságíró, szerkesztő

Kevés az olyan képzés, ahol a magas színvonalú előadások mellett  az oktatók egyenrangú partnerként kezelik a hallgatókat. Az órákon párbeszéd folyt, együttgondolkodás, igazi műhelymunka, a tanáraink pedig nem csak segítőkészek voltak, hanem kellően kritikusak is a munkáinkkal.

Bakóczy Szilvi

újságíró, blogger

Nem sokon múlt, hogy lecsússzam a jelentkezésről, pedig így életem egyik legszebb, legizgalmasabb időszakát hagytam volna ki. A Central Médiaakadémia a lehetőségek iskolája. Ne gondolkozz, ha újságírói babérokra vágysz! Ha ügyes vagy, kitartó és szorgalmas, az ajtó, amin kopogtatsz, előbb-utóbb kitárul előtted.

Márkus Adrienn

újságíró, pedagógus